Ortodontske anomalije i postura tijela

Današnji ubrzani način života traži od nas da smo maksimalno psihofizički spremni da bi odgovorili na sve zadatke koji nam se nameću na poslu i životu općenito. Da bi mogli izdržati te svakodnevne obaveze naše tijelo i postura moraju biti maksimalno izbalansirani.

Bolovi u leđima, vratu, glavobolje itd…mogu biti rezultat ozljede, ali mogu biti posljedica i mišićnih kontraktura koje mogu nastati zbog lošeg držanja tijela. Loša postura može biti u korelaciji s nepravilno razvijenim zubnim lukovima i zagrizima, koji mogu uzrokovati neadekvatne kretnje donje čeljusti, koje pak nepovoljno utječu na mišiće i zglobove orofacijalnog kompleksa.

Balans tijela postoji kada su svi mišićno skeletni elementi  u ravnoteži i omogućavaju da se tijelo drži uspravno. Svaki disbalans na bilo kojem nivou ima posljedice na ostatak tijela. Jedna ergonomski efikasna postura je ona koja iziskuje minimalni utrošak energije za maksimalne rezultate, bez prisutne mišićne napetosti, tenzije ili nelagode pri svakodnevnim aktivnostima.

Zahvaljujući izbalansiranoj posturi možemo stajati uspravno, kretati se u prostoru bez većih problema. Unutarnje uho i sustav za ravnotežu su jako bitni u tom procesu međutim veliku ulogu tu imaju i drugi senzorni mehanizmi kao organ za vid ali i položaj donje čeljusti i zubi koji su jako osjetljivi senzorni organi. Alteracija na bilo kojem nivou, odrazit će se na držanje tijela i način na koje se kreće u prostoru.

Posturalni poremećaji mogu se podijeliti u dvije skupine:

  • Ascendentni– kad je problem u donjem dijelu tijela i ima reperkusije na gornji dio i
  • Descendentni-kad je problem u cefaličnoj regiji a ima reperkusije na donji dio tijela.

Mi kao stomatolozi imamo utjecaja na kraniofacijalni balans. Naša glava preko atlanto-okcipitalnog zgloba mora biti u balansu s vratnom kralježnicom, čeljustima, mišićima, hiodnom regijom i drugim strukturama glave i vrata. Zubi i zagriz su bitni ne samo za estetiku, žvakanje, govor već i za kraniomandibularnu stabilizaciju.

Nepravilni zagrizi uzrokuju smetnje pri žvakanju i kretanju donje čeljusti. Posljedice toga na početku su samo na zubima, no kasnije mogu voditi ka težim alteracijama na mišićima lica, vrata i ostalim mišićno skeletnim strukturama i uzrokuju poremećaj u centru gravitacije tijela i donjem dijelu tijela i stopala.

Zbog toga jedan ortodontski tretman nije bitan samo s estetskog stajališta već ima šire značenje između ostalog za tijelesno zdravlje i tijelesni balans. U tom smislu posebno je važno pratiti tijelesni rast i razvoj kod djece, korigirati i ukazivati na ortodontske anomalije. Iz tih razloga smatram da je bioestetska ortodoncija jedna od najvažnijih disciplina u stomatologiji uopće.

 

Slike i dio teksta preveden iz:

http://www.espaciohumano.com/index.php/contenidos/sanar/cuerpo/1338-el-equilibrio-dentario-y-la-salud-postural#